«Όχι» στις εξαρτήσεις από το Δήμο Καισαριανής και το ΚΕΘΕΑ

1aaa-kethea-kessar

 

Σε ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, παρουσία πλήθος φορέων και κατοίκων της πόλης, παρουσιάστηκε ο ένας χρόνος υλοποίησης του καινοτόμου τριετούς προγράμματος πρόληψης-έγκαιρης παρέμβασης για τις εξαρτήσεις από το ΚΕΘΕΑ και το Δήμο Καισαριανής.


Στο κάλεσμα του Δήμου ανταποκρίθηκαν και παρευρέθηκαν στην συνεδρίαση οι σύλλογοι γονέων και γονείς από το 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 6ο και 7ο Δημοτικά Σχολεία, από το 1ο και 2ο Γυμνάσιο, το 1ο, 2ο Λύκειο, το ΕΠΑ.Λ, από την Ένωση Γονέων Καισαριανής, από το σύλλογο Π.Ε. «Ρόζα Ιμβριώτη», από τη Ζ ΕΛΜΕ, οι διευθυντές του 1ου Γυμνασίου Καισαριανής κα Μυγδάλη, του 2ου Γυμνασίου Καισαριανής κα Μπάκου και του ΕΠΑ.Λ Καισαριανής κος Τσάμης. Επίσης, από την σχολική κοινότητα έδωσαν το παρών μαθητές και μέλη των 15μελών του 2ου Γυμνασίου και του 2ου Λυκείου Καισαριανής, καθώς και καθηγητές του Λαϊκού Φροντιστηρίου του Δήμου Καισαριανής. Από τους φορείς της πόλης παρευρέθηκαν το παράρτημα ΕΣΥΝ Βύρωνα- Καισαριανής, το σωματείο εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής, οι τρίτεκνοι Καισαριανής, η Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής, προπονητές και παράγοντες από τα αθλητικά σωματεία του Μικρασιατικού, Πανιώνιου και Φωστήρα, το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Καισαριανής, το παράρτημα Καισαριανής των συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Καισαριανής, από την προσωρινή διοικούσα επιτροπή των γονέων παιδικών σταθμών. Επίσης, υπηρεσιακοί παράγοντες από την Κοινωνική Υπηρεσία, τους Παιδικούς σταθμούς, τα ΚΑΠΗ, το Κέντρο Συμβουλευτικής ΑμεΑ, το Κέντρο Υγείας Παιδιού και την ΚΕΔΗΚ. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Τζόκας, η επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία πολιτών Καισαριανής» Άννα Παραγυιού και η επικεφαλής της παράταξης «Πρώτη Φορά Καισαριανή» Μπεττίνα Γραφίδου.
Εκ μέρους του ΚΕΘΕΑ παρευρέθηκαν ο Αχιλλέας Ρούσσος Διευθυντής του Δικτύου Πρόληψης & Έγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ και η Σπυριδούλα Ζώτου από το τμήμα Έρευνας του Δικτύου, οι οποίοι παρουσίασαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους παρευρισκομένους την πορεία υλοποίησης του πρώτου χρόνου πρωτοβουλιών και δράσεων που αναπτύχθηκαν στην πόλη. Ο πρώτος χρόνος αφορούσε την εκπαίδευση του προσωπικού της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, των παιδικών σταθμών, των διευθυντών των σχολείων της πόλης, των προπονητών και παραγόντων των αθλητικών σωματείων της πόλης, αλλά και η παρέμβαση στους μαθητές των σχολείων της Καισαριανής και στους γονείς ώστε να συμβάλουν στη διάχυση της κουλτούρας της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης προς τον κοινωνικό ιστό της πόλης.
Μετά την παρουσίαση από τους εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ, ακολούθησε πλήθος τοποθετήσεων και παρεμβάσεων στις οποίες αποτυπώθηκε τόσο η αγωνία για το σοβαρό ζήτημα των εξαρτήσεων, όσο και η θετική θέση για την υλοποίηση του τριετούς προγράμματος στο Δήμο της Καισαριανής. Εκφράστηκε η εναντίωση στις πολιτικές που υλοποιούνται διαχρονικά αλλά και τα τελευταία χρόνια και έχουν ως αποτέλεσμα να ανοίγουν το δρόμο στην αποποινικοποίηση τη κάνναβης, στην ανοχή στο μεγαλύτερο μέρος των μικρότερων ηλικιών στην χρήση, καθώς και στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με το οποίο δημιουργούνται οι Χώροι Ελεγχόμενης Χρήσης.


Το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του ενέκρινε ψήφισμα καταδίκης και εναντίωσης στη δημιουργία Χώρων Ελεγχόμενης Χρήσης και στήριξης του αγώνα των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ για την υπογραφή ΣΣΕ και μόνιμων εργασιακών σχέσεων. Υπέρ ψήφισαν όλοι οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο δημοτικός σύμβουλος της «Συνεργασίας πολιτών Καισαριανής» Γεώργιος Σοφιανόπουλος, η παράταξη «Καισαριανή Δημιουργία», οι δύο ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νικόδημος Κατσαρέλης και Γιώργος Γαβρίλης. Λευκό ψήφισε ο Κοντόσταυλος Γεώργιος από την παράταξη «Συνεργασία πολιτών Καισαριανής».

 


Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Συντασσόμαστε με τους αγώνες των εργαζόμενων του ΚΕΘΕΑ για υπογραφή ΣΣΕ και μόνιμες εργασιακές σχέσεις. Αυτή τη στιγμή 450 εργαζόμενοι εξυπηρετούν τους οφελούμενους του ΚΕΘΕΑ και τις οικογένειές τους που φτάνουν τα 7.000 άτομα, ενώ το 13% του συνόλου των εργαζομένων δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις (ΟΑΕΔ, ΔΠΥ) για μόλις 600 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση Μ.Κ.Ο και ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στον χώρο, ανοίγοντας άλλο ένα πεδίο δράσης και κερδοφορίας τους.
Το πρώτο έτος εφαρμογής του 3ετους καινοτόμου προγράμματος με το ΚΕΘΕΑ έδειξε τις σοβαρές δυνατότητες που ανοίγεται με τη σχεδιασμένη έγκαιρη πρόληψη και παρέμβαση στη νεολαία και τους χώρους εκπαίδευσης. Θα είμαστε στο πλάι τους για εργασιακή και επιστημονική καταξίωση σε μια εποχή που η μάστιγα των ναρκωτικών αγγίζει όλο και μικρότερες ηλικίες.
Εναντιωνόμαστε στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης (Χ.Ε.Χ) ναρκωτικών ουσιών, που στηρίχθηκε και από κόμματα της αντιπολίτευσης. Θεωρούμε ότι η δημιουργία αυτών των χώρων θα ενθαρρύνει τη χρήση, θα μειώσει το κίνητρο για θεραπεία, θα συμβάλει στη νομιμοποίηση στη συνείδηση της νέας γενιάς της ύπαρξης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Η Κυβέρνηση και λοιπές αυτοαποκαλούμενες «προοδευτικές» δυνάμεις, διαχρονικά, εφαρμόζουν και υλοποιούν στο ακέραιο την επίσημη “αντι”ναρκωτική πολιτική της Ε.Ε. Mια πολιτική που στοχεύει αποκλειστικά και μόνον στην «μείωση της βλάβης»! αφού ο όγκος των χρηστών θα μεγαλώνει. Τους αρκεί οι χρήστες να βρίσκονται «εντός των τειχών» αόρατοι για να πλήττουν το πολύτιμο τουριστικό προϊόν και τις περιβόητες επενδύσεις. Το επιστημονικό προσωπικό θα παραβρίσκεται ως θεατής στη χρήση, θα παρεμβαίνει για να περιοριστούν οι βιολογικοί θάνατοι, ενώ ο θάνατος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας θα θερίζει. 30 χρόνια μετά την πρώτη διατύπωση της ΕΕ για «μείωση της βλάβης» και από τα ίδια τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών, δεν προκύπτει από πουθενά η αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου ως προς τη μείωση της χρήσης ή ως προς τη μείωση των θανάτων από ηρωίνη.
Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν διστάζει στο πλαίσιο της «ανάπτυξης» να εξυπηρετήσει οικονομικά συμφέροντα Μ.Κ.Ο και ιδιωτών ανοίγοντας άλλο ένα πεδίο δράσης για να πλουτίσουν, την ίδια ώρα που η ΥΠΟ-χρηματοδότηση και ΥΠΟ-στελέχωση των Κέντρων Πρόληψης, του ΚΕΘΕΑ και των δημόσιων θεραπευτικών προγραμμάτων που ασχολούνται με την τοξικοεξάρτηση συνεχίζεται.


Η μάχη ενάντια στις εξαρτήσεις προϋποθέτει:
Αντιναρκωτική πολιτική με τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν Ενιαίου Φορέα Πρόληψης-Θεραπείας-Κοινωνικής Επανένταξης.
Στήριξη και αύξηση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων ως το κύριο μοντέλο θεραπείας, των Κέντρων Πρόληψης.
Να εφαρμοστούν προγράμματα εκπαίδευσης για τις εξαρτήσεις σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, στη τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα στρατόπεδα.
Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στο δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών με κρατική χρηματοδότηση.»

 

1aaa-anoixto-ds

 


Η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής


Κυρίες και κύριοι
Συνάδελφοι
Αγαπητέ πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,

 

Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή. Ολοκληρώνεται ο πρώτος και ιδιαίτερα κρίσιμος χρόνος για την υλοποίηση του 3ετούς καινοτόμου προγράμματος που καταρτίστηκε πέρυσι με την υπογραφή σχετικού μνημονίου, μεταξύ του Δήμου μας και του ΚΕΘΕΑ και συγκεκριμένα του δικτύου έγκαιρης παρέμβασης και πρόληψης του ΚΕΘΕΑ.
Ο χρόνος που διανύσαμε ήταν κρίσιμος ΌΧΙ ΤΟΣΟ ΓΙΑΤΙ έπρεπε να εμπεδωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης της πόλης μας και των φορέων της με το ΚΕΘΕΑ και τους ανθρώπους του – πράγμα καθόλου δύσκολο με βάση το κύρος και την επιστημονική του παρακαταθήκη- ΑΛΛΑ κυρίως γιατί έπρεπε αυτή η εμπιστοσύνη να γίνει δράσεις συγκεκριμένες, θεματικές, εύστοχες για τα μέτρα της πόλης, για να μην σπαταλούνται δυνάμεις ώστε να ανοιχτεί ο κύκλος της συζήτησης με ομάδες που μπορούν να παίξουν ρόλο πολλαπλασιαστή (π.χ. επαγγέλματα που έρχονται σε επαφή με νεολαία, επαγγέλματα αγωγής και εκπαίδευσης) και για να μπορέσει να γίνει ανόθευτη αποτύπωση της εικόνας που έχει η πόλη για το πρόβλημα, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα για τις έννοιες και τις αιτίες.
Ξεκινήσαμε με αφορμή έναν διάσπαρτο πανικό που πατούσε αντικειμενικά στην όξυνση κάποιων φαινομένων που για μια ακόμη φορά είχαν εμφανιστεί, αλλά και την ανακύκλωσή τους μέσω μη διαπιστωμένων πληροφοριών. Η πόλη ήταν σε εγρήγορση για τα γεγονότα δίπλα στα σχολεία και οι αυταπάτες γρήγορων λύσεων δια της εκκαθάρισης ή οι μηδενισμοί και η απογοήτευση δεν βοηθούσαν στην ουσιαστική παρέμβαση.
Η πρώτη συζήτηση που έγινε για την ναρκοεξάρτηση και τα κυκλώματά της μέσα ή και δίπλα από την πόλη ήταν για πολλούς, ακόμα και για γονείς, σοκαριστική.
Αμέσως μετά χάρη στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία η πόλη αισθάνθηκε ότι μπορούσε να πάρει μια βαθιά ανάσα και να σκεφτεί πιο ψύχραιμα τα αίτια, τις ευθύνες.

 


Βέβαια τα στοιχεία ήταν αμείλικτα και δεν ήταν εξαίρεση η Καισαριανή:
Σύμφωνα με το ΕΠΙΨΥ για τη χρήση παράνομων ουσιών από μαθητές 15 έως 19 ετών
-ένας στους 11 μαθητές αναφέρει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά. Οι μισοί εξ αυτών επανέλαβαν τη χρήση της ουσίας τουλάχιστον 3 φορές
-Μεταξύ 1984 και 2011 έχει τριπλασιαστεί το ποσοστό των μαθητών που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών. Την τελευταία 10ετία έχουμε διπλασιασμό συστηματικής χρήσης κάνναβης σε μαθητές και έχει τριπλασιαστεί η χρήση ναρκωτικών στις μαθήτριες!
Ενώ, το ποσοστό των έφηβων μαθητών που πειραματίζονται με τη χρήση κάνναβης παραμένει από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, υπάρχει αυξητική τάση που ακολουθεί την αύξηση του ποσοστού των έφηβων που τη θεωρούν ακίνδυνη έως και ωφέλιμη.

Όλες οι δυνάμεις του δικτύου έγκαιρης πρόληψης και παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ έπεσαν με συστηματικό τρόπο πάνω στη γειτονιά μας ξεκινώντας από τη σχολική κοινότητα και από τις πιο μικρές ηλικίες. Βεβαίως, δε λείψανε και δυσκολίες. Κάποιες από αυτές είναι η ανάθεση του προβλήματος στους ειδικούς, η συνεχής υποστελέχωση του Φορέα του ΚΕΘΕΑ, η ανοχή στις εξαρτήσεις -που βεβαίως δεν φτιάχτηκε τώρα- αλλά εντείνεται με ένα σύγχρονο οπλοστάσιο που κατεβαίνει προς υιοθέτηση τόσο στην ελληνική βουλή όσο και στην ελληνική κοινωνία και θέλει την νομιμοποίηση της κάνναβης ξεκινώντας από την κλωστική – εφευρίσκοντας την ιατρική και τελειώνοντας με την ψυχαγωγική! Λίγες μέρες πριν εμφανίστηκαν στο ελληνικό κοινοβούλιο και τα προ 30ετίας αποτυχημένα στην ΕΕ προγράμματα ίδρυσης και λειτουργίας των Χώρων Ελεγχόμενης Χρήσης. Ένα νομοσχέδιο που στήριξαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα πλην του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

 


Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι η σημερινή κυβέρνηση ήταν πολύ δραστήρια στην νομοθέτηση σε σύντομο χρονικό διάστημα μιας σειράς τέτοιων «προσαρμογών».
Στην αντίληψη της δημοτικής αρχής δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός γενικότερα για το μέλλον αυτού του τόπου και τη ζωή της νέας γενιάς. Δεν αισθανόμαστε π.χ. την ανάπτυξη να μας χτυπάει την πόρτα. Δε βλέπουμε τις χασισοφυτείες να λύνουν το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και δεν χειροκροτούμε ως πρόοδο τις εμπορικές εκθέσεις χασίς – expo. Μας είναι σαφές ότι όποιοι θέλουν φθηνό εργατικό δυναμικό, τη νεολαία μας άβουλη, δεν μπορεί να την θέλουν και ξυπνητή και χειραφετημένη – τη θέλουν μόνο βουβή, σιωπηρή και να αποδίδει τόσο όσο. Μετά θα της φτιάξουν χώρους ελεγχόμενης χρήσης για να πνίγει τον καημό της στην παραμύθα χωρίς να ενοχλεί τους γύρο της. Στην αντίληψη της δημοτικής αρχής η ίδια η ύπαρξη της νεολαίας (βιολογικής και ηθικής) περνάει από την άρνησης κάθε είδους εξάρτησης και η ένταξή της στο κύμα της αμφισβήτησης, της στοχοθεσίας, της δημιουργικότητας, του οράματος ενός καλύτερου κόσμου.
Ξέρουμε ότι ένα τόσο σύνθετο πολυπαραγοντικό κοινωνικό πρόβλημα δε λύνεται μέσα στα πλαίσιο τέτοιων παρεμβάσεων, απαιτούνται πιο συθέμελες αλλαγές που θα αποκόβουν τις κοινωνικές αιτίες που το δημιουργούν. Με χαρά και υπερηφάνεια όμως θέλουμε να πιστεύουμε ότι βάζουμε ένα λιθαράκι και με επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο, πολύμορφη δράση και υπομονή ενισχύουμε τα υγιή αντα¬νακλαστικά της πόλης μας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, δυναμώνουμε το αντιναρκωτικό κίνημα που θα αποκαλύπτει τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, θα ματαιώνει ή θα καθυστερεί αρνητικές εξελίξεις.


Ως δημοτική αρχή ήμασταν και είμαστε σταθερή στη θέση μας για τα ναρκωτικά:
Όχι σε όλα – γι αυτό μπορούμε και παλεύουμε για ένα μεγάλο ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ.

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

1aaa-festival-viron

1aaa-23 XM Color

 1aaa-diadromes-afisa

 

 

Τελευταία Νέα
Η Κραυγή της σιωπής του Σπύρου Τζόκα στο Ζωγράφου

Η Κραυγή της σιωπής του Σπύρου Τζόκα στο Ζωγράφου

Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ του Σπύρου Τζόκα, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛ..

Readmore

Έκοψε την πίτα του ο Όμιλος Αντισφαίρισης Καισαριανής

Έκοψε την πίτα του ο Όμιλος Αντισφαίρισης Καισαριανής

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής έκοψε σήμερα το πρωί την πίτα ..

Readmore

Άννα Παραγυιού: Ήμασταν θετικοί για συνεργασία σε προγραμματική βάση

Άννα Παραγυιού: Ήμασταν θετικοί για συνεργασία σε προγραμματική βάση

«Εφόλης της ύλης»- όπως λένε, η συνέντευξη με τη Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής, τ..

Readmore

Θεοδωρικάκος: Θα χρηματοδοτήσoυμε τα έργα για τον Υμηττό που προτείνει ο ΣΠΑΥ

Θεοδωρικάκος: Θα χρηματοδοτήσoυμε τα έργα για τον Υμηττό που προτείνει ο ΣΠΑΥ

  Το υπουργείο Εσωτερικών είναι διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει το σύνολο των ..

Readmore

Εμπρησμός στα λυόμενα της Καλαβρύτων στο Γουδή

Εμπρησμός στα λυόμενα της Καλαβρύτων στο Γουδή

  Εμπρησμό δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από την πυρκαγιά που κατέκαψε ξημερώματ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.