«Τα παιδιά να δουν εικόνες του μέλλοντος και όχι του παρελθόντος!»

Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την προσχολική αγωγή

 

1aaa-2anakoinwseisΚάλεσμα για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γαρδένιας την Πέμπτη 20 Μαΐου και ώρα 7 το απόγευμα, την ώρα που θα συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου η πρόταση της Διοίκησης του Δήμου για λειτουργία τμημάτων Νηπιαγωγείων σε Δημοτικά και Γυμνάσια της πόλης, απευθύνουν με ανακοινώσεις τους η Επιτροπή Γονέων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας και η Αγωνιστική Συσπείρωση Γονέων Ζωγράφου.

 


Και από τους δυο φορείς εκφράζονται αντιρρήσεις για το «στοίβαγμα»-όπως το αποκαλούν-«….νηπίων σε χώρους γυμνασίων και δημοτικών σχολείων. Απαιτούμε να εφαρμοστεί η διετής υποχρεωτική φοίτηση στο Νηπιαγωγείο σε κατάλληλους χώρους για την ηλικία των νηπίων και προνηπίων. Να χτιστούν σύγχρονα νηπιαγωγεία στου Ζωγράφου!»

 


Η ανακοίνωση της Επιτροπής Γονέων

 

«Η επιστημονική γνώση λέει ότι κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας μπαίνουν οι βάσεις για την ανάπτυξη του νέου ανθρώπου. Για το λόγο αυτό θα έπρεπε με ευθύνη του κράτους να παρέχονται ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες προσχολικής αγωγής σε όλα τα παιδιά. Στην πράξη η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έγινε χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των δημόσιων νηπιαγωγείων (χρηματοδότηση, υποδομές και προσωπικό).
Έκτοτε οι κυβερνήσεις αλλά και οι διοικήσεις του Δήμου Ζωγράφου συνέχισαν στην ίδια ρότα. Τον Σεπτέμβριο (!!!) 2020 η διοίκηση Θώδα ξεκίνησε αιφνιδιαστικά εργασίες για 3 νέα τμήματα στο 3ο Νηπιαγωγείο (μέσα στο 8ο-12ο δημοτικό) χωρίς να συζητήσει με τη σχολική κοινότητα, χωρίς να έχουν επιλυθεί τα υπαρκτά προβλήματα (ακατάλληλοι χώροι, τουαλέτες, προαύλιο). Αντί να μεταστεγάσει το 2ο-10ο Νηπιαγωγείο από τα απαράδεκτα container της Κοκκινοπούλου, άνοιξε και ένα επιπλέον τμήμα, πάλι σε container, αφού τα “φτιασίδωσε” με εξωτερικό βάψιμο. Αντίστοιχη είναι και φετινή πρόταση της δημοτικής αρχής για δημιουργία πέντε αιθουσών νηπιαγωγείων σε χώρους σχολείων: στο 5ο Γυμνάσιο (3), στο 3ο Δημοτικό (1) και στο 12ο Δημοτικό (1).
Υπολογίζουμε ότι απαιτούνται 14 νέες αίθουσες για τα προνήπια κι άλλες 16 για να αντικατασταθούν υπάρχοντα ακατάλληλα Νηπιαγωγεία, που στεγάζονται σε ισόγεια/υπόγεια πολυκατοικιών και σε άθλια λυόμενα container (3 τμήματα, στο 2ο -10ο Νηπιαγωγείο). Είναι φανερό ότι διαιωνίζεται και βαθαίνει η υποβάθμιση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου, χωρίς να υπάρχει κάτι χειροπιαστό για την βελτίωση της κατάστασης έστω στο μέλλον.
Παράλληλα, οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν στο όριο χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων. Η δημοτική αρχή αυτοσχεδιάζει κάθε χρονιά, με μπαλώματα, στο...«και πέντε». Στριμώχνουν στους σταθμούς το 80% των προνηπίων, τα στοιβάζουν σε 25αρια τμήματα και σε αίθουσες που δεν ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες φροντίδας των παιδιών αυτής της ηλικίας. Η έλλειψη μόνιμου παιδαγωγικού προσωπικού θέτει ζητήματα στην ομαλή τους λειτουργία, αφού οι μισοί παιδαγωγοί είναι συμβασιούχοι μέσω ΕΣΠΑ, ΑΣΕΠ, σε καθεστώς μαθητείας. Δεν υπάρχουν ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, διατροφολόγοι. Υπάρχει 1 συμβασιούχος παιδίατρος για 700 παιδιά! Γύρω στο Δεκέμβριο κάθε χρονιά, η δημοτική αρχή εμφανίζει ως επιτυχία ότι «τελικά έμεινε εκτός μόνο διψήφιος αριθμός παιδιών»(!!!).
Χρόνια τώρα έχουμε βαρεθεί να ακούμε τις ίδιες δικαιολογίες: «δεν υπάρχουν χώροι», «υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια», «οι προηγούμενοι δεν έκαναν τίποτα», «κάντε λίγη υπομονή ακόμα»...Φτάνει πια! Ακόμη και οι τέσσερις νέες αίθουσες που κτίζονται με προδιαγραφές ΚΤΥΠ στο οικόπεδο επί της Μακρυγιάννη (ίσως παραδοθούν το Νοέμβρη 2021), είναι καρπός της πίεσης γονιών και εκπαιδευτικών τα προηγούμενα χρόνια!

 


Διεκδικούμε για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας του Ζωγράφου:


• Εφαρμογή της υποχρεωτικής διετούς φοίτησης στο Νηπιαγωγείο με παιδαγωγικούς όρους. Όχι στη στέγαση των παιδιών μας σε κοντέινερ! Δεν είναι λύση η στέγαση παιδιών ηλικίας 5 ετών σε αίθουσες γυμνασίου! Κατάρτιση σχεδίου για την ανέγερση νέων σύγχρονων νηπιαγωγείων-παιδικών σταθμών, µε όλους τους αναγκαίους χώρους άθλησης, σίτισης και ξεκούρασης (πχ. στα οικόπεδα Φιλονόης, ΕΚΠΑ, Αστερίου, ανακατασκευή Γαλήνης). Εκσυγχρονισμός των παλαιωμένων υφιστάμενων δομών.
• Στελέχωση των δομών με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, μονιμοποίηση συμβασιούχων, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια της παιδαγωγικής σχέσης και η λειτουργία ολιγάριθμων τμημάτων για υγειονομικούς και παιδαγωγικούς λόγους.
• Πρόγραμμα στήριξης από ειδικούς επιστήμονες, ώστε να ανακουφιστεί το αρνητικό αποτύπωμα των κλειστών σχολείων στην ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών μας. Τα παιδιά των παιδικών σταθμών είναι αφημένα έξω από κάθε εκπαιδευτική διαδικασία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, απαιτείται σχεδιασμός για την ομαλή προσαρμογή τους.
• Μέτρα για την ασφαλή και με υγειονομικούς όρους επαναλειτουργία των δομών. Εκπόνηση συγκροτημένου προγράμματος προαγωγής και ουσιαστικής παρακολούθησης της υγείας των παιδιών μας από ειδικευμένο προσωπικό.
• Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Πρόσληψη διαιτολόγου για την επιστημονική παρακολούθηση του προγράμματος διατροφής των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς.
Υπάρχει φροντίδα για όλα αυτά;
Καλούμε όλους τους γονείς, τους φορείς του γονεϊκού κινήματος της περιοχής, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών, τους τοπικούς φορείς εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, τους αθλητικούς-πολιτιστικούς-εθνικοτοπικούς Συλλόγους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες να ενώσουν τη φωνή τους με τις δικές μας!»

 

 

Η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Γονέων

 

 

«Τελικά η κυβέρνηση μετά την κατακραυγή των γονέων ανοίγει τη Δευτέρα τους παιδικούς σταθμούς. Ταυτόχρονα, ομολογεί ότι δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ασφαλές άνοιγμά τους και διαφημίζει ως «αυστηρό πρωτόκολλο» τα υποχρεωτικά self-test και τη μάσκα προστασίας για τους εργαζόμενους.

Οι παιδικοί σταθμοί δυστυχώς δε θα υποδεχτούν τα παιδιά μας όπως θα έπρεπε, δηλαδή με αυξημένα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας αλλά και προσαρμοσμένο πρόγραμμα, ώστε να αντιμετωπιστούν στο βαθμό του δυνατού οι συνέπειες του πολύμηνου εγκλεισμού (μειωμένη φυσική δραστηριότητα, κοινωνικοποίηση, αισθητικά ερεθίσματα κλπ).

Οι ευθύνες των αρμοδίων είναι τεράστιες. Το παρατεταμένο κλείσιμο της προσχολικής αγωγής για μεγάλα διαστήματα από το Μάρτη του 2020 οφείλεται στην συνειδητή άρνησή τους αφενός να λάβουν συνολικά μέτρα (στα ΜΜΜ, στους χώρους δουλειάς, στα νοσοκομεία) και αφετέρου να αραιώσουν τα παιδιά στα τμήματα, που θα ήταν εφικτό με δημιουργία νέων αιθουσών και πρόσληψη παιδαγωγών και βοηθητικού προσωπικού. Αντ' αυτού επέλεξαν να αφήσουν τα παιδιά μας έξω από κάθε παιδαγωγική διαδικασία για πολλούς μήνες, γιατί η συνέχιση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών με ασφάλεια θεωρείται κόστος για τους κυβερνώντες.
Για μια ακόμη χρονιά η ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου, ώστε να υλοποιηθεί με παιδαγωγικούς όρους και προϋποθέσεις η διετής υποχρεωτική φοίτηση σε αυτό, σκοντάφτει στην έλλειψη ολοκληρωμένου και έγκαιρου σχεδιασμού, στη χρηματοδότηση κτιριακών υποδομών, στην πρόσληψη νηπιαγωγών & λοιπού προσωπικού.

 

Επικοινωνήσαμε χθες με την αρμόδια Δ/νση Εκπαίδευσης του Υπουργείου και ρωτήσαμε γιατί δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα εγγραφών στα δημόσια νηπιαγωγεία στο Δήμο Ζωγράφου, όπως προβλέπεται από τη σχετική εγκύκλιο (καταληκτική ημερομηνία έκδοσης αποτελεσμάτων 10/04/2021). Μας ενημέρωσαν τηλεφωνικά ότι θα εφαρμοστεί το μέτρο και στο Δήμο Ζωγράφου την επόμενη σχολική χρονιά, όμως λείπουν αίθουσες και περιμένουν από το Δήμο να δώσει και τις υπόλοιπες για να βγουν ενιαία τα αποτελέσματα με το πέρας των μαθημάτων.

Στη συνέχεια, χθες το απόγευμα, η δημοτική αρχή συγκάλεσε Δημοτικό Συμβούλιο για την ερχόμενη Πέμπτη 20 Μαΐου, φέρνοντας αιφνιδιαστικά πρόταση για δημιουργία συνολικά πέντε αιθουσών νηπιαγωγείων σε χώρους σχολείων [στο 5ο Γυμνάσιο (3), στο 3ο Δημοτικό (1) και στο 12ο Δημοτικό (1)]!!! Οι αίθουσες λοιπόν που τους έλειπαν τόσα χρόνια "βρέθηκαν" σε σχολεία...Προφανώς υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά για τους όρους λειτουργίας αυτών των νηπιαγωγείων, μιας και οι διοικούντες δεν έχουν δώσει συγκεκριμένα στοιχεία. Άλλωστε μέχρι πριν από λίγο καιρό μιλούσαν για τοποθέτηση προκάτ αιθουσών στα οικόπεδα που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Ιλισίων και Κερασούντος και στη συμβολή Αστερίου και Καλαβρύτων, καθώς και για ανέγερση εκπαιδευτηρίου στα 6,5 στρέμματα στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης, πίσω από το κολυμβητήριο των Ιλισίων. Μάλιστα ο Δήμαρχος είχε δηλώσει ότι είχε βρει σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του 1997...

Είναι απαράδεκτο ότι μετά από 3,5 χρόνια που θεσμοθετήθηκε η διετής υποχρεωτική φοίτηση στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο που έλαβαν παράταση, σκοπεύουν να στοιβάξουν τα τετράχρονα και πεντάχρονα παιδιά μας σε χώρους που δεν είναι κατάλληλοι για την ηλικία τους. Επιλέγουν να μην χτίσουν σύγχρονα νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς σε αδόμητα οικόπεδα του Δήμου (πχ οικόπεδο Φιλονόης), παρά τις υποσχέσεις τους. Ούτε βάζουν μπροστά τις διαδικασίες για κάτι τέτοιο. Είναι διαχρονική συνειδητή πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών που πέρασαν από το τιμόνι του Δήμου να διαιωνίζεται και να βαθαίνει η υποβάθμιση των δομών προσχολικής αγωγής. Να γιατί ό, τι κερδήθηκε στο παρελθόν και ό, τι θα κερδηθεί στο μέλλον είναι καρπός της συλλογικής διεκδίκησης γονέων και εκπαιδευτικών!

 

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ!
ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 7:00μμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΑΡΔΕΝΙΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΝ ΕΤΕΙ 2021

ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ, ΣΥΣΣΩΜΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ!»

 

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 95

     

Τελευταία Νέα
«Εντέχνως» κόντρα στον φόβο και στην παρακμή

«Εντέχνως» κόντρα στον φόβο και στην παρακμή

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Σταύρ..

Readmore

ΒΥΡΩΝΑΣ: Καταστροφές από τη νεροποντή της περασμένης Τετάρτης λόγω αμέλειας

ΒΥΡΩΝΑΣ: Καταστροφές από τη νεροποντή της περασμένης Τετάρτης λόγω αμέλειας

Ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης Βύρωνα   «Το απόγευμα της Τετάρτης 9/6/2021 μ..

Readmore

Τσίπρας: Υπογράφω για να παραμείνει το Θέατρο Βράχων στο δημόσιο

Τσίπρας: Υπογράφω για να παραμείνει το Θέατρο Βράχων στο δημόσιο

  Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ συναντήθηκαν την περασμένη Τετάρτη οι δήμαρχοι..

Readmore

Να σταματήσει η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα εργολάβων και εταιρειών

Να σταματήσει η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα εργολάβων και εταιρειών

Ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Βύρωνα       «Την Τετάρτη..

Readmore

Προνόμια και υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Προνόμια και υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Λοταρία με δώρο 5 εκατ. δολάρια στη Νέα Υόρκη, πέντε λοταρίες με δώρο 1 εκατ. δολάρια..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.