Άμεσα η αναδάσωση του Άλσους Ιλισίων με πεύκα

Ανακοίνωση του Εξωραϊστικού-Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΙΛΙΣΟΣ»

 

 

1aaa-dt-ath-ilisos«Μετά την τελευταία κακοκαιρία «ΜΗΔΕΙΑ», όπου έπεσαν δέντρα και αρκετά κλαδιά στο Άλσος Ιλισίων, οι κάτοικοι της περιοχής ανησύχησαν όταν διαπίστωσαν πως καθημερινά κόβονταν μεγάλα πεύκα και γίνονταν υπερβολικά κλαδέματα σε δέντρα, από συνεργεία του Δήμου Αθήνας και του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών.
Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν κάποιες περιοχές του Άλσους να χάσουν την πυκνή βλάστηση και να γίνουν ξέφωτα.

 


Τα γεγονότα αυτά έφεραν κοντά τους κατοίκους στην περιοχή Ιλίσια με κύριο αίτημα την αντικατάσταση των πολλών υψηλών πεύκων με πεύκα, εντός του Άλσους Ιλισίων.
Σε συνέχεια των παρεμβάσεων του Συλλόγου μας, αλλά και των κινητοποιήσεων των κατοίκων, με συγκεντρώσεις, υπογραφές και ενημέρωση των περιοίκων, συνάντηση με στελέχη του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών και του Δήμου Αθήνας, το σοβαρό αυτό θέμα, μετά από αίτημα μας συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθήνας τη Δευτέρα 21/06/2021.
Στο συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο έγινε και ουσιαστική παρέμβαση της Προέδρου του Συλλόγου μας κ. Ελένης Ζωίδου,έκανε εισήγηση ο Αντιδήμαρχος πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού κ. Σάκης Κολλάτος, ο οποίος μίλησε για την εξελισσόμενη εργολαβία καθαρισμού των 230 πεσμένων δέντρων με τα κλαδιά τους και την αφαίρεση της ξηράς βλάστησης και των 80 κορμών δέντρων. Υποσχέθηκε επίσης την αντικατάσταση των ξύλων στα παγκάκια, την αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού εντός του Άλσους άμεσα, καθώς και τη βελτίωση των μονοπατιών στο επόμενο χρονικό διάστημα. Τέλος είπε ότι είναι προγραμματισμένη να γίνει δεντροφύτευση του Άλσους το πρώτο δεκαπενθήμερο του ερχόμενου Οκτώβρη, μετά από υπόδειξη των ειδικών.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων της Αντιπολίτευσης, εκφράστηκε θετικά για το σύνολο των αιτημάτων μας και φυσικά την αναδάσωση με την αναφύτευση των πεύκων.
Θεωρούμε θετικό γεγονός την επίσκεψη του Δημάρχου κ. Κώστα Μπακογιάννη στο πάρκο Ιλισίων, στις 12/06/21, του κ. Νάσου Ηλιόπουλου επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ‘’Ανοιχτή Πόλη’’, στα γραφεία του Συλλόγου μας και στο Πάρκο, στις 06/07/21, με συνοδεία και άλλων δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων, ενεργών πολιτών και εκπροσώπων φορέων και κινήσεων πολιτών, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός οικολόγος και νομικός κ. Κώστας Διάκος, εθελοντής του συλλόγου μας.
Από την πλευρά μας χωρίς καμμιά επανάπαυση θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας, ώστε να υλοποιηθούν εις το ακέραιο, τα αιτήματα μας, που συνοπτικά είναι.
1.Η άμεση αντικατάσταση των πολύ υψηλών δέντρων που κόπηκαν, με νέα πεύκα.
2.Η συντήρηση του Άλσους με συχνό πότισμα των δέντρων, καθαριότητα, πυροπροστασία, ηλεκτροφωτισμό, παγκάκια και άλλα.
3.Ο χώρος των 24 περιφραγμένων στρεμμάτων του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, να ανοίξει στο κοινό, γιατί είναι ενσωματωμένος στο Άλσος και ουσιαστικά ανήκει στο Δήμο Αθήνας.
4.Το Άλσος θέλουμε να φυτευτεί εκτός από τα 300 περίπου πεύκα που κόπηκαν και με επιπλέον βλάστηση που θα προσφέρει σκιά και θα συνάδει με τον δασικό του χαρακτήρα.
Είμαστε ανήσυχοι, γιατί με την υπό ψήφιση νέα Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΣΜΠΕ),ο Υμηττός υποδιαιρείται σε ζώνες και αυτό μπορεί να έχει συνέπεια την υποβάθμιση του Άλσους μας.
Το Άλσος Ιλισίων, με την Πανεπιστημιούπολη, το Πάρκο Γουδή και τον Υμηττό, αποτελεί έναν πολύ σπουδαίο πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους όλου του λεκανοπεδίου της Αττικής.
Αξίζει ο διαρκής αγώνας για την κατοχύρωση των ελεύθερων χώρων πρασίνου, οι οποίοι είναι σπουδαία κοινωνικά αγαθά.»

 

Για το ΔΣ:
Ελένη Zωίδου, Πρόεδρος
Σοφία Ζώη, Γραμματέας

 

Αθήνα 09/09/2021
Τηλ: 6979242300-6974934879email:

1aaa-ban-dance

 newefimeridazokravariotis300χ

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 97

     

Τελευταία Νέα
«Τα σχολεία μας είναι  ανοιχτά για όλα τα παιδιά»

«Τα σχολεία μας είναι ανοιχτά για όλα τα παιδιά»

Ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης»   «Η πρόσφατη δημοσιοποίηση στα μέσα κοινωνικ..

Readmore

«Ανάπλαση» με σεβασμό στο περιβάλλον-Συνέντευξη Ακριτίδη στον 9.84

«Ανάπλαση» με σεβασμό στο περιβάλλον-Συνέντευξη Ακριτίδη στον 9.84

Στην Ακαδημία Πλάτωνος το πρώτο κτίριο με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην..

Readmore

Καμπάνια του Δήμου Βύρωνα για την προώθηση των εμβολιασμών

Καμπάνια του Δήμου Βύρωνα για την προώθηση των εμβολιασμών

Ο Δήμος Βύρωνα προχώρησε στην έκδοση δύο φυλλαδίων με ερωτήσεις και απαντήσεις πο..

Readmore

Γ. Πατούλης: Να παραταθούν οι συμβάσεις του έκτακτου προσωπικού

Γ. Πατούλης: Να παραταθούν οι συμβάσεις του έκτακτου προσωπικού

Αίτημα του Περιφερειάρχη Αττικής προς την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΣ για παράταση τ..

Readmore

Κατωπόδης: Δωρεάν τα τεστ για τους εργαζόμενους των Δήμων

Κατωπόδης: Δωρεάν τα τεστ για τους εργαζόμενους των Δήμων

Επιστολή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Μ. Βορίδη και Υγείας Θ. Πλεύρη έστειλε ο Δ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.