Ουρά προτάσεων 4 δισ ευρώ για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

1aaa-dteli-petsasΛήγει μεθαύριο, στις 11 του μηνός η προθεσμία για υποβολή προτάσεων από τους Δήμους στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και, όπως δήλωσε, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής προτάσεις συνολικού ύψους 4 δις ευρώ, τη στιγμή που ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 2,5 δις ευρώ:

«Σε καμία περίπτωση, δεν χάνουμε χρήματα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», γιατί πρόκειται αφενός για χρήματα εθνικά και αφετέρου για χρήματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας

Επενδύσεων, επομένως δεν σχετίζονται με τις χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω ΕΣΠΑ ή μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται, δηλαδή, για χρήματα απολύτως εξασφαλισμένα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κινούμαστε αργά. Αντιθέτως, πρέπει να επιταχύνουμε. Από την πλευρά μας, όλο το τελευταίο διάστημα, έχουμε πολλαπλασιάσει τις επιτροπές αξιολόγησης και χθες, μάλιστα, εγκρίθηκαν νέα έργα, συνολικού ύψους 67 εκατ. ευρώ. Σκοπός μας είναι να φτάσουμε γρήγορα στην ένταξη όλων των σχεδίων των δήμων. Από τα 2,5 δις ευρώ που είναι το budget του προγράμματος, αυτή τη στιγμή έχουμε προτάσεις -γιατί λήγει η προθεσμία στις 11 Ιουνίου- περίπου 4 δις ευρώ. Έχουμε, δηλαδή, μία μεγάλη ανταπόκριση των δήμων για ώριμα επενδυτικά σχέδια και για τον λόγο αυτόν ψάχνουμε για συνέργειες και με το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, προκειμένου να πολλαπλασιάσουμε το αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία. Και πρέπει να επισημάνουμε ότι πρόκειται για έργα σημαντικά, καθώς έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών.»

 

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, τονίζοντας:

 

«Από τον Μάρτιο του 2020, δόθηκε η δυνατότητα στους δήμους να αναστέλλουν την είσπραξη δημοτικών τελών. Εδώ, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι υπάρχουν δημοτικά τέλη, τα οποία σχετίζονται με τον τζίρο και, φυσικά, αυτά δεν εισπράττονται, όταν μία επιχείρηση είναι κλειστή, όπως το τέλος 0,5% στα καταστήματα εστίασης. Υπάρχουν, όμως, και τα τέλη «κατάληψης» πεζοδρομίου, τα οποία είναι πάγια και δεν σχετίζονται με το εάν μία επιχείρηση είναι ανοικτή ή όχι. Σε πολλούς δήμους, η είσπραξη αυτών των τελών ανεστάλη. Σε κάποιους άλλους, αυτό δεν συνέβη. Από την πλευρά μας, είμαστε σε συνεννόηση και με τους επαγγελματίες της αγοράς και με την ΚΕΔΕ, έτσι ώστε -εάν χρειαστεί- να πάμε ακόμα και σε μία οριζόντια διάταξη, για περιπτώσεις όπου δεν υπήρχε αναστολή με απόφαση των δημοτικών συμβουλίων, με μία κάλυψη βέβαια -την ίδια στιγμή- προς τους δήμους για την απώλεια των εσόδων που έχουν. Δώσαμε, πέρυσι, 187,1 εκατ. ευρώ προκειμένου να στηρίξουμε τους δήμους, επιπλέον 50 εκατ. ευρώ τη φετινή χρονιά μέχρι και σήμερα και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε και νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
Όσον αφορά στα αδήλωτα τετραγωνικά, δώσαμε τη δυνατότητα στους πολίτες να προβούν -μέσω ρύθμισης- σε διορθώσεις, σε μία τακτοποίηση δηλαδή, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, γεγονός που οδηγεί σε μία μόνιμη αύξηση εσόδων για τους δήμους από εδώ και στο εξής. Η εκκαθάριση συνεχίζεται, λόγω των παρατάσεων που δόθηκαν, ωστόσο -ειδικά σε περιοχές που αναπτύχθηκαν πολύ από το 2000 και μετά- αναμένεται μία σημαντική αύξηση των μόνιμων εσόδων για τους δήμους. Αυτό που έχει σημασία, τώρα, είναι η τακτοποίηση των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας, από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και σήμερα, σε έως και 100 δόσεις. Επειδή η λειτουργία της πλατφόρμας έχει καθυστερήσει, θα δώσουμε οποιαδήποτε παράταση χρειάζεται, μέχρι τέλος Ιουνίου ή και Ιουλίου, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες.»

 newefimeridazokravariotis300χ

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 97

     

Τελευταία Νέα
Ζαχαριάδης: Πρωτόγνωρη η θεσμική και οικονομική υποβάθμιση της Αυτοδιοίκησης

Ζαχαριάδης: Πρωτόγνωρη η θεσμική και οικονομική υποβάθμιση της Αυτοδιοίκησης

Χρειάζεται σημαντική βελτίωση των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης και αναβάθμιση ..

Readmore

Πέτσας στην ΚΕΔΕ: Συμπληρωματική Κ.Α.Π. 107 εκατ. ευρώ για τους Δήμους

Πέτσας στην ΚΕΔΕ: Συμπληρωματική Κ.Α.Π. 107 εκατ. ευρώ για τους Δήμους

Συμπληρωματική Κ.Α.Π., ύψους 107 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου της ..

Readmore

«Σκούπα» στα ρέματα έβαλε η Περιφέρεια Αττικής

«Σκούπα» στα ρέματα έβαλε η Περιφέρεια Αττικής

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζουν τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής, σε καθημε..

Readmore

Βιώσιμη κινητικότητα ή μαζικό καψόνι;

Βιώσιμη κινητικότητα ή μαζικό καψόνι;

Ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης»   «Ο Μεγάλος Περίπατος αντιμετωπίζει την εύλ..

Readmore

Υπογράφεται την  άλλη Τρίτη 19 η σύμβαση ανάπλασης της Χωματερής στη Φυλή

Υπογράφεται την άλλη Τρίτη 19 η σύμβαση ανάπλασης της Χωματερής στη Φυλή

  Στη φάση της υλοποίησης, μπαίνει, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ένα ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.