Ο λόφος Κοπανά ανήκει στο λαό

Του Βαγγέλη Γείτονα

 


1aaa-artro-baggelhs-geiΜε αφορμή την επιδίκαση της ιδιοκτησίας του λόφου Κοπανά και όλων των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός, σε ιδιώτες, βγαίνουν ορισμένα συμπεράσματα:

 

1. Δεν πρόκειται για τυχαίο, μεμονωμένο περιστατικό. Το παράδειγμα της γειτονικής ΠΥΡΚΑΛ, η “ριβιέρα” του Ελληνικού και πολλά άλλα επιβεβαιώνουν ότι χώροι κρίσιμης σημασίας μπαίνουν στο στόχαστρο «του νέου μοντέλου ανάπτυξης». Η νέα οικονομική κρίση που καλπάζει βλέπει ως πολύτιμο εμπόρευμα όλα τα λαϊκά δικαιώματα ( υγεία, παιδεία, αθλητισμός, πολιτισμός) … και την γη την ίδια.
2. Είναι ένα διαχρονικό πολιτικό έγκλημα. Σχεδιάστηκε μεθοδικά από όλες τις κυβερνήσεις που υφαίνουν το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο των τελευταίων χρόνων

 

για την χρήση γής και τους δασικούς όγκους, έχοντας τις πλάτες περιφερειακών και δημοτικών αρχών. Γι αυτό όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ άφησαν εσκεμμένα την υπόθεση να σέρνεται στα δικαστήρια και δεν έδωσαν οριστική λύση.
3. Η λύση προς όφελος του λαού μπορεί να είναι μόνο πολιτική και θα την επιβάλλει ο λαός με τον οργανωμένο αγώνα του. Ο λόφος Κοπανά (μια έκταση εντός της Β' Ζώνης Υμηττού) υπόκειται σε μια σειρά αντιπεριβαλλοντικούς νόμους και το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού που είναι υπό αναθεώρηση με αλλαγές που θα είναι η χαρά του κάθε “επενδυτή” και του κάθε καταπατητή, οπότε τη λύση δεν θα την δώσουν τα δικαστήρια. Αυτό ακριβώς απέδειξε η πρόσφατη απόφαση του Εφετείου που αναγνωρίζει ατομικές ιδιοκτησίες.

 

Η στάση της Δημοτικής αρχής είναι από μόνη της πρόβλημα, γιατί:
₋ 6 (!) χρόνια τώρα στη διοίκηση του Δήμου αποσιωπούσε το ζήτημα και το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης δεν το ενημέρωσε παρά μήνες μετά την έκδοση της απόφασης του Εφετείου.
 την περίοδο του 2014-2019, έχοντας συνομιλητή της την ομογάλακτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε καμία πρωτοβουλία νομοθετικής παρέμβασης, κι ας έρχεται σήμερα να τους βαφτίσει εν δυνάμει σωτήρες.
 ακόμα και σήμερα σπέρνει τον εφησυχασμό της δικαστικής οδού, μουρμουρίζοντας ένα γενικό αίτημα περί πολιτειακής παρέμβασης, παίρνοντας σαφής αποστάσεις από τα σωματεία και τους φορείς της πόλης και το αίτημά τους.

Από την αρχή βγήκαν στην επιφάνεια ξαναζεσταμένες “συμμαχίες” και η ΕΝΟΤΗΤΑ παίζει και πάλι πολύ!! Όμως όταν όλες οι άλλες δημοτικές παρατάξεις μιλούν για “ενότητα”, εννοούν μια βολική ενότητα, εργαλείο λήθης και απόκρυψης ευθυνών, που χτίζεται «από τα πάνω» μέσα σε κλειστά γραφεία, που βάζει τον λαό στο περιθώριο, τον παροπλίζει. Είναι αυτή η ενότητα που δεν θα αγγίζει το νέο μοντέλο ανάπτυξης, όπου η γη γίνεται εμπόρευμα.
Το πόσο πολύ κόπτονται για την ενότητα, το έζησαν από την πρώτη κιόλας στιγμή οι … φορείς και τα σωματεία της πόλης που έφτιαξαν συλλογικά και πρωτοπόρα την Συντονιστική τους Επιτροπή και ξεκίνησαν καμπάνια συλλογής υπογραφών, για να δουν 3 μέρες μετά να ξεφυτρώνουν άλλες 4 (!) πλατφόρμες υπογραφών, η μια εκ των οποίων ως πρωτοβουλία 2 (!) ανθρώπων.

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε την άμεση συνεδρίαση του ΔΣ, με την παρουσία των φορέων. Ενημέρωσε με ανακοίνωσή της τους κατοίκους της περιοχής με καθαρή θέση, στηλίτευσε την στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο που προκρίνουν τη δικαστική οδό. Στήριξε χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις το κείμενο της Συντονιστικής Επιτροπής των σωματείων και των φορέων της πόλης, ενώ όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις κατέληξαν μετά από … 6 ώρες συζήτησης, να φτιάξουν μια επιτροπή η οποία μετά από … μέρες «κόψε – ράψε» κατέληξε επί της ουσίας να μη ζητάει τίποτα από την κυβέρνηση!.

«…αυτός ο λόφος, αυτά τα γήπεδα, αυτά τα θέατρα είναι δικά μας και δε μπορεί κανείς να μας τα πάρει!», φωνάζει ο λαός της περιοχής γνωρίζοντας ότι αυτός ο λόφος κατακτήθηκε με αγώνα, με καταλήψεις και πολύμορφες δράσεις, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και άλλων ανθρώπων του πολιτισμού και της τέχνης! Φτιάχτηκε με το δικό του αίμα και όραμα.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, όπως έκαναν πάντα θα είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, αποκαλύπτοντας από κάθε μετερίζι τα «παζάρια», τους υπεύθυνους, φωτίζοντας το γιατί. Γι’ αυτό το ΚΚΕ έχει κάνει ερώτηση από τις 23 Απριλίου στη Βουλή, περιμένοντας ακόμα κάποια απάντηση από την κυβέρνηση. Απαιτούμε, άμεση νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να αποδοθεί οριστικά και αμετάκλητα ο λόφος Κοπανά στο λαό!


Ο Βαγγέλης Γείτονας είναι δημοτικός σύμβουλος-επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βύρωνα.

1aaa-ban-dance

 newefimeridazokravariotis300χ

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 97

     

Τελευταία Νέα
«Τα σχολεία μας είναι  ανοιχτά για όλα τα παιδιά»

«Τα σχολεία μας είναι ανοιχτά για όλα τα παιδιά»

Ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης»   «Η πρόσφατη δημοσιοποίηση στα μέσα κοινωνικ..

Readmore

«Ανάπλαση» με σεβασμό στο περιβάλλον-Συνέντευξη Ακριτίδη στον 9.84

«Ανάπλαση» με σεβασμό στο περιβάλλον-Συνέντευξη Ακριτίδη στον 9.84

Στην Ακαδημία Πλάτωνος το πρώτο κτίριο με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην..

Readmore

Καμπάνια του Δήμου Βύρωνα για την προώθηση των εμβολιασμών

Καμπάνια του Δήμου Βύρωνα για την προώθηση των εμβολιασμών

Ο Δήμος Βύρωνα προχώρησε στην έκδοση δύο φυλλαδίων με ερωτήσεις και απαντήσεις πο..

Readmore

Γ. Πατούλης: Να παραταθούν οι συμβάσεις του έκτακτου προσωπικού

Γ. Πατούλης: Να παραταθούν οι συμβάσεις του έκτακτου προσωπικού

Αίτημα του Περιφερειάρχη Αττικής προς την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΣ για παράταση τ..

Readmore

Κατωπόδης: Δωρεάν τα τεστ για τους εργαζόμενους των Δήμων

Κατωπόδης: Δωρεάν τα τεστ για τους εργαζόμενους των Δήμων

Επιστολή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Μ. Βορίδη και Υγείας Θ. Πλεύρη έστειλε ο Δ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.