Ποιά ήταν η Ελένη Βιτσώρη...!!!

 

vinieta-nitsa-tsaganea

 

Ελένη Βιτσώρη- Τσαγανέα (Νίτσα Τσαγανέα)

nitsa-tsaganea-foto

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1902. Σπούδασε στη Σχολή του Ωδείου Λότνερ (Ελληνικό Ωδείο). Ανάμεσα στους καθηγητές της η ποιήτρια και πρώην ηθοποιός Θεώνη Δρακοπούλου (Μυρτιώτισσα). Πρωτόπαιξε το 1924 στο «Θίασο Νέων» στο Παγκράτι, μαζί με το πρώτο σύζυγό της Γ. Βιτσώρη.*
Ερμήνευσε το ρόλο της «Φανής» στους «Φοιτητές» του Γρ. Ξενόπουλου. Αμέσως μετά, συμμετείχε στο θίασο του Βασίλη Αργυρόπουλου, όπου εμφανίστηκε και στο έργο των  Άρνολντ-Μπαχ «Επίταξη».
Το 1925 γίνεται μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ). Το 1927 προσελήφθη στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, όπου γνώρισε τον δεύτερο σύζυγό της Χρήστο Τσαγανέα. Την ίδια εποχή αναφέρεται στην διανομή της κωμωδίας του Λουί Βερνέιγ, «Η Δεσποινίς Σούζυ Φλιτ.», σε περιοδεία του θιάσου στη Θεσσαλονίκη. Το 1928 πραγματοποίησε μια έκτακτη εμφάνιση, στο «Μις Σοκολάτα» του Χρ. Χαιρόπουλου με το θίασο «Οι Νέοι», στο Παγκράτι. Ακολούθησε ο ρόλος της Δυσδαιμόνας στον «Οθέλλο» του Σαίξπηρ, με το θίασο Αιμ. Βεάκη. Συνεργάστηκε επίσης με την Ελ. Παπαδάκη-Ν. Δενδραμή (1929-«Η κυρία με τις καμέλιες») και με το θιασαρχικό σχήμα «Κυβέλης – Δενδραμή» (1929-30), όπου ερμήνευσε τη Σουζέττα Άρμστρογκ στο «Ρομάντσο» των Ντε Φλερ-Ντε Κρουασσέ και έπαιξε στον «Αρχισιδηρουργό» του Ονέ και στο «Τοπάζ» του Μαρσέλ Πανιόλ. Ξαναγυρνάει στο θίασο της Κοτοπούλη και φεύγει στη  περιοδεία της κορυφαίας πρωταγωνίστριας στην Αμερική, όπου η Νίτσα Βιτσιώρη (διατηρούσε ακόμα το πρώτο της  όνομα), έπαιξε την Κλυταιμνήστρα στην τραγωδία «Ηλέκτρα». Ερμήνευσε με τον ίδιο θίασο σημαντικούς ρόλους στα Θέατρα «Κοτοπούλη», «Κεντρικόν», «Δημοτικό» και θερινό «Μαρίκας»: Αντρέγιεβνα στο «Γλάρο» του Τσέχωφ, Κόμισσα Βοροντσώφ στη «Μικρά Αικατερίνη» του Αλφρέντ Σαβουάρ, Κυρία Μπαστιανό στις «Μαιτρέσσες του μπαμπά» του Ζακ Ντεβάλ, Άννα Κέννεντυ στη «Μαρία Στιούαρτ» του Σίλλερ, Σεσίλ στο «Νικητή» του Θεοδ. Συναδινού, Αγία στην «Ασία» του Λένορμαν, Ειρήνη Βαρδή στην κωμωδία «Αυτός είμαι!» του Συναδινού, όπου εμφανίστηκε ως ζευγάρι επί σκηνής με το Χρήστο Τσαγανέα. Παρέμεινε στο θίασο της Κοτοπούλη μέχρι το 1937 και εμφανίστηκε στα έργα «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται» του Σπ. Μελά, «Έτσι είναι ο κόσμος» του Γρ. Ξενόπουλου κ.α.
Τη θεατρική περίοδο 1937-38 υπήρξε η πρωταγωνίστρια του θιάσου Χρ. Τσαγανέα –Αγγ. Λάμπρου και από τότε συνεργάστηκε στους περισσότερους θιάσους με το σύζυγό της: «Άρμα Θέσπιδος», Θίασος Κοτοπούλη, Λογοθετίδη-Μανωλίδου- Αρώνη. Συμμετείχε στο θίασο Φωτόπουλου-Ηλιόπουλου (1955-56) και το 1956 συνεργάστηκε με το Φωτόπουλο στον «Καλό στρατιώτη Σβέικ» του Σωτ. Πατατζή, ερμηνεύοντας το ρόλο της Κυρίας Μύλλερ. Τη χειμερινή περίοδο του 1957-58 εμφανίστηκε στο θίασο Ακροπόλ, στα έργα: «Η κυρία περί της οποίας πρόκειται» (με τη Κυβέλη και τον Χρ. Ευθυμίου) και «Το ρομάντζο μιας καμαριέρας» των Αλ. Σακελλάριου-Χρ. Γιαννακόπουλου. Έλαβε επίσης μέρος στο «κωμικό τρίπτυχο» των Ασημακόπουλου-Σπυρόπουλου-Παπαδούκα, «Όλα με δόσεις». Το καλοκαίρι του 1960 ξανασυνεργάζεται με το σύζυγό της, στο θίασο Κατερίνας (Ανδρεάδη) και στο έργο «Τριάντα δευτερόλεπτα έρωτα» του Μπενεντέττι. Η ίδια παραμένει στο θίασο και τη χειμερινή περίοδο, παίζοντας στην «Πλειοψηφία του ενός» του Λέοναρντ Σπίγκελκας (Κυρία Ρούμπιν) και στην κωμωδία του Μισέλ Αντρέ «Παντρεύτηκα μια παντρεμένη». Στη συνέχεια, το ζεύγος Τσαγανέα συνεργάζεται επί σειρά ετών με τον Μίμη Φωτόπουλο, με ελάχιστες παρεκκλίσεις, όπως την περίοδο 1966-67, που η Νίτσα Τσαγανέα συμμετείχε στο θίασο Διονύση Παπαγιαννόπουλου. Το 1970 συνταξιοδοτήθηκε, όπως και ο σύζυγός της, και διέκοψε τη γόνιμη θεατρική της σταδιοδρομία.
Έλαβε μέρος σε πολλές ταινίες. Η πρώτη της εμφάνιση έγινε το 1933 στην ταινία «Ο κακός δρόμος». Ήταν τότε η περίοδος συνεργασίας της Κοτοπούλη με την Κυβέλη, και η Νίτσα Τσαγανέα έπαιξε μαζί τους στην ταινία, που γυρίστηκε στα στούντιο «Ιπεκτσή» της Κωνσταντινούπολης, με σκηνοθέτη τον Ερτογρούλ Μουσχίν. Ακολούθησαν: «Η Αγνούλα» (1939), «Η φωνή της καρδιάς» (1943), «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» κ.α.
Τα τελευταία της χρόνια, λέγεται ότι τα πέρασε μέσα στην ανέχεια και το νοίκι της πλήρωνε ο Δημήτρης Χορν. Πέθανε πλήρης ημερών το 2002.
Κηδεύτηκε στο Α΄ νεκροταφείο, δίπλα από την αγαπημένη της κόρη, που είχε φύγει από τη ζωή το 1996, την επίσης ηθοποιό και ποιήτρια Λιάνα Βιτσώρη- Οικονομίδη, σύζυγο του Γιώργου Οικονομίδη του γνωστού κονφερανσιέ.

*Ο Γιώργης Βιτσώρης ήταν Έλληνας τροτσκιστής-αρχειομαρξιστής, ηθοποιός και μέλος της   Γαλλικής Αντίστασης. Όταν εγκαθιδρύθηκε η δικτατορία του Μεταξά, ο Βιτσώρης συνελήφθη και εξορίστηκε ως αντιφρονούντας στο ολοκληρωτικό καθεστώς. Απελευθερώθηκε πριν ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και κατέφυγε στη Γαλλία, όπου πήρε μέρος στη Γαλλική Αντίσταση ως σαμποτέρ-δυναμιτιστής. Για τη δράση του παρασημοφορήθηκε από τις γαλλικές αρχές μετά το τέλος του πολέμου. Πέθανε στη Γαλλία το 1954.

 

1aaa-ban-dance

 newefimeridazokravariotis300χ

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 97

     

Τελευταία Νέα
Αίτημα της ΡΕΚ για συζήτηση δύο θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο

Αίτημα της ΡΕΚ για συζήτηση δύο θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Βύρωνα     «1ο Θέμα   Ο συ..

Readmore

Συνοικία το όνειρο… κι όταν ξυπνήσαμε παντού λυόμενα

Συνοικία το όνειρο… κι όταν ξυπνήσαμε παντού λυόμενα

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζωγράφου   «Η κατρακύλα της δημοτικής αρχής..

Readmore

«Τα σχολεία μας είναι  ανοιχτά για όλα τα παιδιά»

«Τα σχολεία μας είναι ανοιχτά για όλα τα παιδιά»

Ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης»   «Η πρόσφατη δημοσιοποίηση στα μέσα κοινωνικ..

Readmore

«Ανάπλαση» με σεβασμό στο περιβάλλον-Συνέντευξη Ακριτίδη στον 9.84

«Ανάπλαση» με σεβασμό στο περιβάλλον-Συνέντευξη Ακριτίδη στον 9.84

Στην Ακαδημία Πλάτωνος το πρώτο κτίριο με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην..

Readmore

Καμπάνια του Δήμου Βύρωνα για την προώθηση των εμβολιασμών

Καμπάνια του Δήμου Βύρωνα για την προώθηση των εμβολιασμών

Ο Δήμος Βύρωνα προχώρησε στην έκδοση δύο φυλλαδίων με ερωτήσεις και απαντήσεις πο..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.